Als starter heb je direct achterstand op huiseigenaren. Zo kun je geen overwaarde in een nieuwe woning investeren. Je bent aangewezen op een startershypotheek, eigen vermogen en mogelijk nog andere financiële middelen. Ga je voor het eerst een huis kopen? Dat wordt niet alleen zoeken maar ook rekenen. Hoe werkt een startershypotheek berekenen en welke valkuilen moet je vermijden? We leggen het uit op deze pagina.

 

Wat is een startershypotheek?

Een startershypotheek is een hypotheek voor starters. Dit zijn personen die nog geen huis op hun naam hebben staan. Er loopt nog geen hypotheek waardoor je geen overwaarde kunt investeren in een nieuwe woning. In veel gevallen betreft het jongeren maar er zijn ook oudere kopers die eindelijk klaar zijn om een eerste huis te kopen. Veel hypotheekverstrekkers bieden startershypotheken aan.

 

Is een startershypotheek anders?

In beginsel is een startershypotheek niet anders dan een andere hypotheek. Het betreft altijd een lening bij een bank of een andere geldverstrekker. Er kunnen wel aanvullende voorwaarden worden gesteld of mogelijkheden die specifiek zijn toegespitst op starters. Volgens de huidige wetgeving kun je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen, daarnaast is het mogelijk om tot 6 procent extra te lenen als je duurzaamheidsmaatregelen gaat uitvoeren binnen twee jaar na aankoop van je huis. Starters hebben als extra uitdaging dat ze geen overwaarde kunnen inleggen voor een nieuwe hypotheek. Bij de startershypotheek berekenen zijn er wel een aantal andere mogelijkheden.

 

Hoe kun je een startershypotheek berekenen?

Het 100 en 106 procent maximum van de woningwaarde betekent niet dat je dit bedrag ook mag lenen. Bij een startershypotheek berekenen komen er nog een aantal andere zaken aan bod die bepalen wat je kunt lenen. Allereerst is jouw inkomen van belang, dit inkomen moet duurzaam zijn. Met name starters die nog vrij jong zijn zullen in de loop der jaren meer gaan verdienen maar dat is geen garantie. Als je schulden hebt lopen dan moet je dit opgeven. Een BKR registratie betekent niet automatisch een afwijzing mits je de schulden netjes inlost. Het bedrag dat je kunt lenen wordt wel lager. Een DUO lening voor een opleiding staat niet in de BKR vermeld maar die moet je wel opgeven bij de hypotheekaanvraag.

 

Als je een huis wilt kopen van 300.000 euro maar je mag slechts 200.000 euro lenen dan moet je dit gat opvullen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor:

 

  • Je kunt een schenking ontvangen van je ouders of iemand anders. Eenmalig mag dit een hoger bedrag zijn zonder hierover belasting te betalen.
  • Als je jonger bent dan 35 jaar dan kun je eenmalig een vrijstelling van de overdrachtsbelasting krijgen. Dit hoeft niet bij een startershypotheek te zijn maar wel voordat jij of je partner 35 jaar oud is.
  • Je kunt eigen vermogen inleggen zoals het geld dat je op een spaarrekening hebt staan. Houd er wel rekening mee dat er nog andere kostenposten zijn naast de aankoopsom van de woning zoals makelaarskosten, taxatiekosten en inrichting van de woning.

 

De ‘jubelton’ wordt in 2023 verlaagd en in 2024 afgeschaft, de eenmalige verhoogde belastingvrijstelling bij schenking blijft gehandhaafd. Begin tijdig met de startershypotheek berekenen. Nog voordat je een bod uitbrengt op een woning of contact opneemt met de bank. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan proefberekeningen voor je maken op basis van meerdere scenario’s, zo kun je de mogelijkheden in kaart brengen.